Rekenkundige functies

Een rekenkundige functie heeft één of meerdere argumenten, voert een actie uit en geeft één of meerdere waardes terug. Een complete lijst van functies en voorbeelden vind je op deze pagina: developer.vectorworks.net/index.php?title=Worksheet_Functions

Als je met materiaal hulpbronnen werkt (Design Suite vereist), refereer naar MateriaalEigenschap namen en types om te gebruiken bij het creëren van rapporten. Zie developer.vectorworks.net/index.php/VS:Working_with_Materials#MaterialProperty_values.

Er bestaan twee types van functies, namelijk functies waarbij je zelf waarden invult en functies die de benodigde informatie zelf uit de objecten halen. Beide functies hebben elk andere argumenten nodig.

Tekstuele of numerieke argumenten: Functies die beginnen met een kleine letter vereisen een numerieke waarde of een celverwijzing als argument. Bijvoorbeeld, de boogcos functie geeft als resultaat de boogcosinus van de waarde in het functieargument. Het argument dat je opgeeft kan een wiskundige uitdrukking zijn (zoals 3/5), een celverwijzing (zoals A12), of een getal. Bij trigonometrische functies moeten de argumenten uitgedrukt zijn in radialen.

Argumenten op basis van criteria: Functies die beginnen met een hoofdletter moeten worden toegepast op één of meerdere specifieke objecten in de tekening. In een cel van een recordrij, wordt een functie automatisch toegepast op het object in elke subrij, zodat er geen argument nodig is.

In een cel van een rekenblad dien je echter wel criteria in te voeren om de objecten te selecteren waarop de functie moet worden toegepast. De functie Opp, bijvoorbeeld, geeft de totale oppervlakte van alle 2D-objecten die aan de criteria voldoen. Om aan te geven van welke objecten de oppervlakte moet worden weergegeven, kan je ofwel het commando Voeg in > Criteria in het Rekenbladmenu gebruiken of de criteria manueel invoeren.

Zie  developer.vectorworks.net/index.php/Search_Criteria_Format voor meer informatie over het specificeren van criteria zoals het objecttype, de klasse of de zichtbaarheid.

Syntaxis van formules

Het dialoogvenster ‘Criteria’

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.